Отворен први „Агробизнис сајам„ у Сремској Митровици!

 
Сремска Митровица 1.октобар 2022. – Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић свечано је отворио први „Агробизнис сајам“ који је организовао новоосновани „Бизнис инкубатор Сремска Митровица“. Своје производе на сајму представило је преко 40 излагача прехрамбених производа са територије целог Срема уз богат културно – уметнички садржај.

Са поносом бих истакао да је Први агробизнис инкубатор намењен малим пољопривредним произвођачима у мају месецу основан баш у Сремској Митровици.
 
Анализирајући потенцијале које пружа Војводина препознали смо потребу за покретањем агробизнис инкубатора, чији је циљ развој малих пољопривредних произвођача, подстицање прераде пољопривредних производа и ефикаснији наступ на тржишту а данашњи догађај је показатељ да смо на правом путу изјавио је Ћурчић.
 
Агробизнис инкубатор Сремска Митровица (АБИ) организовао је први Агробизнис сајам – сајам локалних пољопривредно-прехрамбених произвођача, на платоу испред зграде Пољопривредне стручне службе Сремска Митровица.
 

Агробизнис инкубатор Сремска Митровица покренут је с циљем подршке малим и средњим пољопривредним произвођачима, његова прва видљива тј. јавна активност је Агробизнис сајам. Сајам прерађивача окупља локалне, регистроване и нерегистроване, произвођаче пољопривредно-прехрамбеног асортимана, почетнике и оне који имају дугогодишње искуство у овој области како би сви постепено ушли у легалне токове производње и промета својих производа.

Петар Смарџић заменик градоначелнице захваливши се Покрајинској влади и институцијама на иницијативи и напорима да управо Сремска Митровица добије први агробизнис инкубатор у нашој земљи, истакао је да је Сремска Митровица пре неколико година покренула један занимљив пројекат – Корпа сремских традиционалних производа.

„Пројекат се налази у фази брендирања производа који улазе у састав корпе, а то је једино могуће ако су сви производи декларисани и произведени у објектима који су регистровани за прераду меса, млека, воћа, поврћа, па чак и житарица. То је једини начин на који ти производи могу бити легално пласирани на тржишту, из тог разлога ће Град Сремска Митровица помоћи произвођачима у продаји, наступу и пласману производа на тржишту, путем Туристичког инфо центра где ће бити понуђени као градски сувенири. Задатак Агробизнис инкубатора је да пружи помоћ и подршку пољопривредницима који се баве или желе да се баве прерађивачким делатностима кроз помоћ у заједничком наступу на тржишту, учешће на оваквим и сличним сајмовима али и пружањем услуга у области маркетинга, консалтинга, књиговодствено-правних услуге и административно-техничке помоћи и подршке,” рекао је заменик Самарџић.

Срем је регија позната по производњи прехрамбених производа те је Сремска Митровица била право место да су оснује Агробизнис инкубатор, према речима Бранка Ћурчића потпредседника Покрајинске владе и председника Савета за координацију праћење економских активности на територији Аутономне покрајине Војводине.

„Агробизнис инкубатор смо основали искључиво у Сремској Митровици због тога што Срем са својим потенцијалом прерађивача млека, меса, воћа и поврћа има најширу основу за ту врсту делатности. Циљ је да овде имамо центар, наравно сви други из Војводине могу да се обрате овде за такву врсту помоћи. Основан је да би пружао помоћ у књиговодственим, правним услугама, наступу на тржишту, заједничком удруживању, уласку у тржишне ланце, сертификацији производа и свему ономе што мучи малог произвођача и за чега можда нема довољно средстава. Покрајински секретаријати за пољопривреду и привреду омогућиће финансијске линије за бесповратна средства за помоћ при пласману производа на тржишту, да направимо једну одрживу причу од које ће они и њихови запослени моћи пристојно да живе. Тиме бисмо решили самозапошљавање власника предузетничких радњи и запошљавање других. То је један од начина да се помогне људима који су заинтересовани за ову врсту производње,” рекао је потпредседник Ћурчић.

Недавно донет Закон о социјалном предузетништву пружа могућност да се и кроз неки социјални аспект у тим предузетничким подухватима, такође конкурише за одређена средства, истакао је Ћурчић. Како се у новембру почиње са применом закона, за следећу годину су обезбеђена средстава, када ће бити готова и подзаконска акта која би омогућила да се конкурси спроведу.

Током сајма уприличен је и уметничко-забавни програм.

Сајам је подржан од стране Града Сремска Митровица, Градске управе за културу и спорт, Развојне агенције Војводине, Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица, Привредне коморе Србије РПК Сремска Митровица, Туристичке организације Града Сремска Митровица и Пољопривредне стручне службе Сремска Митровица.