“МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА” У ВЕЛИКИМ РАДИНЦИМА

У централном селу Фрушкогорја, Великим Радинцима, одржани су „Михољски сурести села“, под покровитељством Министарства за бригу о селу, у организацији Градске управе за културу и спорт, градске Агенције за рурални развој, Туристичке организације Града Сремска Митровица и МЗ „Велики Радинци“.
Уприличен је пригодан културно-уметнички програм, а присуствовали су и представници локалне самуправе на челу са градоначелницом Светланом Миловановић.

Представило се 9 села, као и бројна удружења и произвођачи на укупно 17 штандова. Добре закуске није фалило, захваљујући вредним рукама жена које су припремиле разне слане и слатке ђаконије, уз квалитетне домаће сокове, ракије и вина. За најмлађе су уприличене спорстке активности, као и радионица пустовања вуне, уз такмичење орача, ловаца, такмичење жена у прављењу лепињица и мушкараца у спремању котлића.

Манифестацију је отворила Душица Павловић, директорица Агенције за рурални развој. Тим поводом она је рекла да је манифестациони туризам од великог значаја за село, а као што сам назив манифестације каже, Велики Радинци су место сусрета села и људи, где је припремљено по нешто за свачији укус.

Павловић је додала да овакве манифестације чувају традицију, пишу историју и уче децу о томе шта је наша култура и баштина, како би знали да воле своје, а поштују туђе.

Председник МЗ „Велики Радинци“ Милош Кекић је истакао да модеран начин живота диктира другачији темпо, због чега се треба вратити оваквим догађајима који окупљају људе и села. Кекић се захалио организаторима, као и Радинчанкама и Радинчанима који су се потрудили да буду добри домаћини.

Сунчан суботњи дан је више него послужио да се по другу пут, у пуном сјају, одрже „Михољски сусрети села“, а циљ је испуњен. Дружења, песме и игре није фалило, а на самом крају у ловачком дому „Шева“ послужен је традиционални котлић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *